De eerste keer Lakka

In ons stappenplan is dit wellicht de hardste dobber die we zullen tegenkomen. Alles lijkt heel eenvoudig, maar dit is echt de belangrijkste stap! Ga er dus even voor zitten, want we komen hier niet uit zonder een stukje theorie uit te leggen.

Eenmaal Lakka op je mini-PC staat, kun je in feite naadloos verder lezen in de rubriek RetroArch. Er zijn amper verschillen tussen beiden. Toch neem ik even de moeite om alles nogmaals uit de doeken te doen.

Het belangrijkste dat je moet onthouden is dat alle instellingen bestaan uit drie lagen :

  • algemene instellingen die gelden voor alle emulators/cores
  • instellingen op het niveau van 1 core
  • instellingen op het niveau van 1 game

Eerst wordt altijd de eerste laag geladen, dan de tweede en tot slot de derde. In deze fase gaan we dus de algemene instellingen configureren. Het zijn instellingen die zullen gelden nog vóór we beginnen met games spelen.

Klaar?

Navigeren in Lakka

Als je je installatie voor de eerste keer start kom je terecht in een menu dat veel weg heeft van het menu van de PSP of een PlayStation 3. XMB noemen ze zo’n menu, ofwel Cross Media Bar. Je gebruikt op je toetsenbord je pijltjestoetsen en X om te bevestigen en Z om een stap terug te keren.

Wie een controller heeft aangesloten kan wellicht hiermee meteen aan de slag. Als je een PlayStation-controller gebruikt moet je wel eerst even drukken op de PS-toets.

Playstationcontroller

Met de O-toets bevestig je en met de X-toets keer je een stap terug.

Lakka gaat er trouwens vanuit dat je een Retropad-controller gebruikt. De layout ziet er dus anders uit dan je PlayStation of XBox-controller. Het zijn de A-toets en B-toets die tellen.

snes-console

Als jij je controller handmatig wil instellen dan ga je naar Settings > Input > Input User 1 Binds. Als User 1 Device Type kies je meestal voor RetroPad w/ Analog. Dit kies je uiteraard als je controller effectief analoge sticks heeft.

Als dit inderdaad het geval is kun je ook User 1 Analog To Digital Type wijzigen naar Left Analog.

Navigeer nu verder naar Input User 1 Binds > User 1 Bind All. Je scherm wordt nu gekleurd en je kunt alle toetsen ingeven waarachter wordt gevraagd. Dit zijn dus alle toetsen van de zgn. Retropad.

Vanaf nu kun je ook met je controller het Lakka-menu bedienen.

WiFi activeren

Als je nieuwe mini-PC gebruik maakt van draadloos internet moeten we eerst ons paswoord voor WiFi instellen. Ga hiervoor naar Settings > WiFi. Alle beschikbare netwerken worden nu getoond. Kies jouw netwerk eruit door het te selecteren en op de A-toets te drukken. Je kan nu het paswoord ingeven. Als je op de Enter-toets hebt gedrukt zal je na enkele seconden zien dat er een verbinding tot stand is gebracht.

lakka-wifi-001

IP-adres noteren

Nu je ook een verbinding hebt via WiFi is het ook de ideale moment om het IP-adres van je Lakka-toestel te noteren. Schrijf dit ergens op, want je zult het later nog nodig hebben! Ga naar Main > Information > Network Information. Daar zie je je IP-adres staan.

SSH activeren

Het is handig als je een verbinding kunt maken met je hoofdcomputer en je Lakka-toestel. Om zo’n verbinding toe te laten moet je wel SSH activeren. Standaard staat dit uit, uit veiligheidsoverwegingen. Om dit aan te zetten ga je naar Settings > Services > SSH Enable en zit dit op ON.

Geluid via HDMI

Standaard heeft elke computer verschillende mogelijkheden om het geluid te beheren. Wellicht maak ook jij gebruik van een HDMI-kabel. Deze kabel zorgt ervoor dat zowel beeld als geluid naar je scherm worden gestuurd. Standaard zal Lakka deze optie niet invullen. Dat gaan we dus vlug even zelf regelen. Ga naar Settings > Audio > Audio Device en gebruik de knoppen naar links of rechts tot je uitkomt bij hdmi:CARD=HDMI,DEV=0 .

Geadvanceerde instellingen activeren

Er zijn een heleboel instellingen die je niet kunt zien. Voor de beginners zijn deze verstopt omdat ze toch wel bepaalde risico’s inhouden. Toch kies ik ervoor om ze te “openbaren”. Dat doe je via Settings > Menu > Show Advanced Settings > ON.

Een hotkey instellen

Een hotkey instellen is een stukje waar veel beginners zich de tanden op stuk bijten. Bij bijna alle controllers is de hotkey de SELECT-knop. Een hotkey doet op zich niks. Het is pas als je SELECT indrukt in combinatie met een andere toets dat er een actie gebeurd. Dat kan vanalles zijn. Zo is SELECT en START het commando om je game te stoppen. Je moet in Lakka echter die hotkey (SELECT dus) eerst zelf instellen.

Instellingen opslaan… of niet?

Er zit in Lakka een optie om je instellingen steeds op te slaan telkens je Lakka weer afsluit. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van. Het ontneemt je de vrijheid om met alle instellingen te spelen. Ik vind het juist handig de instellingen (als ik die verprutst heb) niet op te slaan, telkens ik Lakka weer verlaat.

Persoonlijk vind ik het veel belangrijker dat je snapt welke drie lagen aan instellingen er bestaan (volledige systeem – per core – per game). Pas als je instellingen zijn zoals jij ze wil, pas dan moet je ze opslaan!

Jammer genoeg heeft Lakka het automatisch opslaan standaard aangezet. Dat gaan we dus even veranderen. Ga naar Settings > Configuration > Save Configuration On Exit en zet deze waarde op OFF.

Dit houdt dan wel in dat telkens je veranderingen aanbrengt en deze ook wil behouden, dat je dan manueel zal moeten opslaan ! Maar op lange termijn is dit toch de juiste weg om te volgen.

Reageer