Installeren van Atari 2600

Eén van de oudste systemen die je kunt emuleren met RetroArch is de Atari 2600. De jongere generatie zal er wellicht weinig oren naar hebben. Maar de oudere generatie krijgt nu wellicht al kippenvil : aartsmoeilijk en toch zo verslavend. Het geboortejaar van de Atari 2600 is 1977. Dus da’s toch al 40 jaar terug.

Toch is het voor velen een must in hun RetroArch installatie. Geen retro gaming pc is volledig zonder de Atari 2600. Het is trouwens ook een makkelijk systeem om toe te voegen : geen bios nodig, de roms zijn makkelijk te vinden en de controls waren wel héél basic.

De juiste map aanmaken

Zoals bij elk systeem dat we toevoegen aan RetroArch moeten we ook voor de Atari 2600 eerst en vooral een map aanmaken waarin onze ROMs zullen terecht komen. Ikzelf ga voor de map

HOME/games/roms/atari2600

In deze map komen al onze Atari 2600-games terecht. Het is aan te raden om de ingepakte rom-bestanden steeds uit te pakken (d.m.v. 7-Zip).

Opmerking : in Linux wordt een onderscheid gemaakt tussen kleine en hoofdletters. Dus “Games” is niet hetzelfde als “games”

Als je roms hebt die ingepakt zijn in 7z, rar of zip-bestanden dan is het beter om deze eerst uit te pakken. Het kan gebeuren dat je dan plots met verschillende versies van één rom komt te zitten. Maar als je weet wat de bijhorende codes zijn op het einde van de benaming, dan zou je perfect moeten weten welke ROM je moet overhouden.

console-atari2600-mappen

De juiste Core selecteren

In het geval van Atari 2600 is er niet veel keuze qua core. Stella is de enige core die Atari 2600 aankan. Maar niet getreurd, Stella doet z’n werk perfect. Eenmaal je RetroArch hebt opgestart, kies je in het Hoofdmenu voor de optie Load Core en kies Stella.

console-atari2600-loadcore

Keer terug naar het hoofdmenu. Kies nu de optie Load Content > Select File. Navigeer nu naar de rom-map waar je Atari 2600-roms zijn geïnstalleerd en kies een rom om te spelen.

Spelen maar!

Ziezo, je Atari 2600- rom start en je kunt beginnen spelen. Heb je problemen of wil je bepaalde instellingen wijzigen, neem dan een kijkje bij de RetroArch FAQ. Met een druk op F1 kun je steeds je RetroArch-intstellingen bereiken.

console-atari2600-playing

Reageer