Installeren van Game & Watch games

Aha! Game & Watch, de naam alleen al doet sommige huiveren. Niks zo leuk, niks zo frustrerend, niks zo meedogenloos, niks zo simpel als Nintendo Game & Watch. De games bestaan meestal uit niks meer dan op links en rechts duwen. En toch zijn ze gewoon megaverslavend.

Ook dit systeem is wellicht enkel weggelegd voor de iets oudere retrogamer. Maar ik zou de jeugd toch eens aanraden deze games te spelen. Dan snappen ze tenminste ook eens welke marteling wij, oudere gamers, hebben moeten doorstaan om de highscore te kunnen breken. Want drie levens is, wel…, drie levens. Geen power-ups, geen extra levens, geen medelijden.

En geef toe, als je een systeem helemaal opbouwt om retrogames te spelen mag Game & Watch toch niet ontbreken.

Deze kleine handheld games bestaan al sinds 1980 en werden op de markt gebracht door Nintendo. Het zijn de voorouders van de GameBoy en GameBoy Color. Commercieel waren deze kleine “consoles” een schot in de roos. Iedereen had er wel eentje. En er werd dan ook duchtig geruild op de speelplaats.

Niet moeilijk want 1 apparaat had 1 game. Je was er dus een beetje vlug op uitgekeken.

De juiste map aanmaken

Net zoals bij andere systemen moet je eerst een map aanmaken waarin alle Game & Watch roms inkomen. Ikzelf gebruik onderstaande map :

HOME/games/roms/gw

Uiteraard ben jij vrij om de map te kiezen die jij wil.

Opmerking : in Linux wordt een onderscheid gemaakt tussen kleine en hoofdletters. Dus “Games” is niet hetzelfde als “games”

G&W is één van de weinige systemen waarvan de roms gewoon vrij te downloaden zijn. Ga hiervoor naar http://bot.libretro.com/assets/cores/Game%20and%20Watch/. Download de games die je wil (wellicht allemaal dus) en plaats ze in de map die we zonet hebben aangemaakt. Zorg er wel voor dat je elk bestand uitpakt. De originele 7-bestanden kun je dan verwijderen.

console-gameandwatch-mappen

De juiste core selecteren

Net als bij andere systemen die we reeds besproken hebben is ook hier het kiezen van de core wel heel makkelijk; er is er namelijk maar één. Eenmaal je RetroArch hebt opgestart, kies je in het Hoofdmenu voor de optie Load Core en kies je dus Game & Watch.

console-gameandwatch-loadcore

Keer terug naar het hoofdmenu. Kies nu de optie Load Content > Select File. Navigeer nu naar de rom-map waar je Game Watch-roms zijn geïnstalleerd en kies een rom om te spelen.

Spelen maar!

Ziezo, je Game&Watch-rom start en je kunt beginnen spelen. Heb je problemen of wil je bepaalde instellingen wijzigen, neem dan een kijkje bij de RetroArch FAQ. Met een druk op F1 kun je steeds je RetroArch-intstellingen bereiken.

nintendo-game-watch-octopus

Reageer