Installeren van GameBoy games

De GameBoy van Nintendo zag in 1989 het levenslicht en wereldwijd werden er maar liefst 110 miljoen stuks van verkocht. De 8-bit console was een draagbaar toestel en games kwamen in de vorm van een cartridge die je bovenaan moest inpluggen. Eigenlijk is de GameBoy de logische opvolger van de Game & Watch reeks. Het feit dat je de GameBoy ook overal kon meenemen én dat ook meisjes nu overstag gingen, maakten van de GameBoy één van de meest verkochte consoles ooit.

console-gameboy-playing

Voor de GameBoy zijn honderden verschillende games op de markt gebracht. Het internet bulkt dan ook van de lijstjes met de beste games. Kijk dus eens naar Gamesradar+, GameInformer of Dorkly.

De juiste map aanmaken

Wellicht heb je eerder al enkele systemen aan je RetroArch-installatie toegevoegd. De werkwijze is hier dus niet anders : eerst en vooral de juiste map toevoegen op de juiste plaats. Als je het stappenplan hebt gevolgd heb je wellicht reeds de juiste mappen staan. Ikzelf kies voor :

HOME/games/roms/gb

Opmerking : in Linux wordt een onderscheid gemaakt tussen kleine en hoofdletters. Dus “Games” is niet hetzelfde als “games”

Als je roms hebt die ingepakt zijn in 7z, rar of zip-bestanden dan is het beter om deze eerst uit te pakken. Het kan gebeuren dat je dan plots met verschillende versies van één rom komt te zitten. Maar als je weet wat de bijhorende codes zijn op het einde van de benaming, dan zou je perfect moeten weten welke ROM je moet overhouden.

console-gameboy-mappen

De juiste core selecteren

De juiste core voor GameBoy is Gambatte.  Deze core doet zijn werk perfect. Eenmaal je RetroArch hebt opgestart, kies je in het Hoofdmenu voor de optie Load Core en kies je dus Gambatte.

console-gameboy-loadcore

Keer terug naar het hoofdmenu. Kies nu de optie Load Content > Select File. Navigeer nu naar de rom-map waar je GameBoy-roms zijn geïnstalleerd en kies een rom om te spelen.

Spelen maar!

Ziezo, je GameBoy-rom start en je kunt beginnen spelen. Heb je problemen of wil je bepaalde instellingen wijzigen, neem dan een kijkje bij de RetroArch FAQ. Met een druk op F1 kun je steeds je RetroArch-intstellingen bereiken.

console-gameboy-playing2

Een leuke extra is dat je de games in kleur kan spelen. Ga hiervoor naar het RetroArch menu (F1) en kies Quick Menu > Options > GB Colorization. Zet deze waarde op Internal. Bij Internal Palette kies je dan een waarde die jij verkiest. Als je eenmaal een setting hebt die je permanent wil gebruiken moet je wel kiezen voor Save Configuration vooraleer je de game verlaat.

Reageer