Installeren van NES (Nintendo Entertainment System)

Nintendo Entertainment System installeren in RetroArch is één van de leukste en makkelijkste systemen om toe te voegen. Er zijn trouwens ook honderden games, de één al wat beter dan de andere uiteraard. Als je een beetje tekort komt aan inspiratie kunnen veel “top-lijstjes” je zeker en vast op weg helpen. Neem eens een kijkje bij Digitaltrends, IGN of GameFAQS.

De juiste map aanmaken

Zoals eerder in het stappenplan reeds verteld : het is aan te raden elk systeem in z’n eigen mapje te sorteren. Daarvoor kun je een mappenstructuur aanmaken die je zelf wenst. Ikzelf zal volgende gebruiken :

HOME/games/roms/nes

In deze map komen al onze NES-games terecht. Het is aan te raden op de ingepakte rom-bestanden steeds uit te pakken (d.m.v. 7-Zip).

Opmerking : in Linux wordt een onderscheid gemaakt tussen kleine en hoofdletters. Dus “Games” is niet hetzelfde als “games”

console-nes-mappen

De juiste core selecteren

RetroArch heeft verschillende cores om NES-roms mee te spelen : FCEUmm, Nestopia en QuickNES. Ik raad aan om Nestopia te gebruiken. Maar als jij vindt dat een andere core het beter lijkt te doen om jouw systeem, dan ben je uiteraard vrij om deze te kiezen. Vaak is het een kwestie van voorkeur. Dus je bent vrij om te experimenteren.

Eenmaal je RetroArch hebt opgestart, kies je in het Hoofdmenu voor de optie Load Core en kies de Nestopia Core.

console-nes-loadcore

Eenmaal dit is gebeurd kun je onderaan links zien dat de core effectief is geladen. Keer terug naar het hoofdmenu. Kies nu de optie Load Content > Select File. Navigeer nu naar de rom-map waar je NES-roms zijn geïnstalleerd en kies een rom om te spelen.

console-nes-loadgame

Spelen maar!

Ziezo, je NES rom start en jij kunt beginnen spelen. Heb je problemen of wil je bepaalde instellingen wijzigen, neem dan een kijkje bij de RetroArch FAQ. Met een druk op F1 kun je steeds je RetroArch-intstellingen bereiken.

console-nes-playing

Reageer