Installeren van TurboGrafX16/PC Engine

Onbekend maakt onbemind. En de TurboGrafX16 is daar een voorbeeld van. Deze zeer compacte 8-bit spelconsole kwam in Europa in het jaar 1989 op de markt. In Japan kreeg dezelfde console de naam PC Engine. Dat maakt het meteen een beetje verwarrend, want beide namen worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn het onder de motorkap identiek dezelfde consoles.

Deze console is vooral in Japan zeer populair geworden, mede omdat de grafische capaciteiten beter waren dan zijn grootste concurrent, de NES. Nadeel was dan weer dat er geen multiplayer mogelijk was.

De games kwamen op een soort kaartje dat nog het meest geleek op een kredietkaart, de HuCard.

hucard-turbografX

De beste games zijn terg te vinden in de gewoonlijk lijstjes op internet : RetroSanctuary, Racketboy, Arcade Sushi, …

De juiste map aanmaken

Wellicht heb je eerder al enkele systemen aan je RetroArch-installatie toegevoegd. De werkwijze is hier dus niet anders : eerst en vooral de juiste map toevoegen op de juiste plaats. Als je het stappenplan hebt gevolgd heb je wellicht reeds de juiste mappen staan. Ikzelf kies voor :

HOME/games/roms/pcengine

Opmerking : in Linux wordt een onderscheid gemaakt tussen kleine en hoofdletters. Dus “Games” is niet hetzelfde als “games”

Als je roms hebt die ingepakt zijn in 7z, rar of zip-bestanden dan is het beter om deze eerst uit te pakken. Het kan gebeuren dat je dan plots met verschillende versies van één rom komt te zitten. Maar als je weet wat de bijhorende codes zijn op het einde van de benaming, dan zou je perfect moeten weten welke ROM je moet overhouden.

console-turbografx16-mappen

TurboGrafX16 BIOS installeren

De TurboGrafX16 is één van die systemen die een BIOS-bestand nodig heeft. Als je het stappenplan netjes hebt gevolgd zou je nu moeten weten waarover ik spreek. In een aparte BIOS-map moet nu namelijk een bios-bestand worden geplaatst. In dit stappenplan gebruik ik niet de standaardmap die RetroArch gebruikt. Als je nog eens wil bekijken hoe het allemaal in zijn werk gaat, bekijk dan nog eens De juiste mappen instellen. Hier gebruiken we dus de map

HOME/games/bios

Het BIOS-bestand dat we moeten zoeken is syscard3.pce (dat zul je zelf moeten doen via Google). Eenmaal het bestand gevonden, plaats je het dus in je bios-map.

Opgelet! Niet alle BIOS-bestanden die je vindt op het internet zijn correct. Om te weten als je wel het juiste bestand hebt kun je de MD5 Checksum controleren. Dit is een reeks getallen die uniek is per bestand. De enige correcte MD5 van dit TurboGrafX16 bios-bestand is :

0754f903b52e3b3342202bdafb13efa5

Op de site MD5 File Checksum kun je de MD5 van jouw bios-bestand laten berekenen. Als de uitkomst identiek is als bovenstaande getal, dan zit je goed! Is dat niet zo, dan gooi je best je bios-bestand in de prullenbak en ga je op zoek naar een nieuw bestand op een andere site.

De juiste core selecteren

Voor de TurboGrafX16 is de beste core Mednafen PCE FAST. Eenmaal je RetroArch hebt opgestart, kies je in het Hoofdmenu voor de optie Load Core en kies je dus je core.

console-turbografx16-loadcore

Keer terug naar het hoofdmenu. Kies nu de optie Load Content > Select File. Navigeer nu naar de rom-map waar je TurboGrafX16-roms zijn geïnstalleerd en kies een rom om te spelen.

Spelen maar!

Ziezo, je TurboGrafX16-rom start en je kunt beginnen spelen. Heb je problemen of wil je bepaalde instellingen wijzigen, neem dan een kijkje bij de RetroArch FAQ. Met een druk op F1 kun je steeds je RetroArch-intstellingen bereiken.

console-turbografx16-playing

Reageer