Instellingen per core / game opslaan

Een voordeel, maar tegelijk ook een nadeel, van RetroArch is het feit dat er letterlijk tientallen instellingen zijn die je kan aanpassen. Voor velen is dit een struikelblok omdat ze de bomen niet meer door het bos zien.

Wat heel belangrijk is om te onhouden is de volgorde waarin RetroArch de instellingen oproept. Er zijn namelijk verschillende lagen van instellingen. Deze instellingen worden steeds opgeslagen in een .cfg-bestand.

Het hele verhaal in het kort : er zijn drie lagen:

  • Algemene instellingen die gelden voor alle cores en alle games
  • Instellingen per core
  • Instellingen per game

De basislaag is retroarch.cfg. Dit bestand wordt gebruikt voor alle emulators (cores) die RetroArch gebruikt. Als jij in dit bestand bepaalt dat het maximum aantal spelers 2 is, dan wordt deze instelling overgenomen door alle cores.

De tweede laag is een configuratiebestand per core. Hier kun je dus settings instellen die enkel voor deze ene core mogen worden gebruikt. Dit bestand “overschrijft” (deels) het retroarch.cfg bestand. Stel dat je retroarch.cfg bepaalt dat je roms moeten worden getoond op je volledig scherm (= fullscreen) dan zullen alle games op fullscreen worden getoond.

Maar als je een apart bestand maakt voor 1 core (bvb voor Gameboy) dan zullen alle roms van deze ene core deze instelling gebruiken. Zo kan je retroarch.cfg bepalen dat alle games worden getoond op fullscreen, maar het core cfg-bestand voor Gameboy kan bepalen dat enkel Gameboy games worden getoond op een schermpje van 800 op 800. Alle andere cores zullen het cfg-bestand voor Gameboy overslaan. Enkel de Gameboy core gebruikt deze “override”.

Een derde laag is aan apart bestand per game. Dit heeft steeds de vorm “naam-van-je-rom.cfg“. Dit “overschrijft de vorige 2 lagen.

Wie pas begint met retrogames vindt het misschien allemaal heel ver gezocht om rekening te houden met al deze lagen. Misschien heb jij genoeg aan de ene basislaag : retroarch.cfg. Maar geloof me vrij. Het zal niet lang duren eer je inziet dat de instellingen van retroarch.cfg niet ideaal zijn voor alle cores.

Een voorbeeldje

Stel dat jij de rom Williams Pinball Classics (PSP) wil emuleren op je computer. Dit is een retrogame waarbij je de PSP verticaal moest houden. Dan zullen dit je (mogelijke) “lagen” zijn :

  • retroarch.cfg : alle games worden horizontaal gespeeld.
  • PPSSPP.cfg (de core voor PSP) : alle games worden horizontaal gespeeld maar met een PSP “overlay“.
  • Williams Pinball Classics.cfg : enkel deze game moet 90° worden gedraaid.

De praktijk

Wie de vorige stappen las over shaders en overlays weet al wat ik wil bereiken. We werken met een tweede voorbeeld : de rom Raiden voor Atari Lynx. Ook dit was een game waarbij je de Atari Lynx (net zoals de PSP ook een handheld console) verticaal moest houden.

We hebben dus hier drie lagen nodig om Raiden te kunnen spelen zoals het hoort :

  • retroarch.cfg : onze basisinstellingen die gelden voor alle cores
  • Handy.cfg (de core voor Lynx roms) : deze bepaalt dat we de Lynx overlay willen gebruiken en dit enkel voor deze core
  • Raiden.cfg : deze bepaalt dat we de verticale instellingen willen gebruiken, maar enkel voor deze ene game

De juiste stappen in de juiste volgorde

Ik ga ervan uit dat je RetroArch reeds hebt geïnstalleerd en dat je de juiste eerste stappen hebt ondernomen. Hierdoor is de eerste laag reeds aangemaakt : retroarch.cfg.

De volgende stap is het aanmaken van een cfg-bestand dat enkel geldt voor de core die Atari Lynx aanpakt, Handy dus. De makkelijkste manier is gewoon door een Atari Lynx rom op te starten. Eenmaal je rom gestart is druk je op de toetsencombinatie die je hebt gekozen om je terug te brengen naar het RetroArch menu. Onderaan links zie je de core die is geladen.

Zorg er nu voor dat deze Lynx game de Lynx-overlay gebruikt door deze in te stellen via het overlay-menu.

Nu volgt een belangrijke stap : we gaan ervoor zorgen dat alle Lynx-games deze overlay gebruiken. Hiervoor ga je naar Settings > Quick Menu > Save Core Overrides.

core-override-001

Hiermee zullen in het vervolg alle games die gebruik maken van deze core dezelfde settings gebruiken. Onze tweede laag is dus aangemaakt. Dit is dus ons Handy.cfg bestand. Dit kun je ook zien in onze RetroArch map :

core-override-002

De laatste stap is het maken van een cfg-bestand dat enkel en alleen geldt voor de game Raiden. Start deze game op en pas alle instellingen aan zodat je game er perfect uitziet. Dit houdt dus in dat je een verticale overlay instelt (en eventueel de controls wat aanpast). Als alles naar wens is kun je opnieuw naar je Retroarch-menu gaan. Deze keer kies je echter voor Settings > Quick Menu > Save Game Overrides.

core-override-003

Met deze actie heb je dus een bestand aangemaakt dat enkel en alleen voor deze ene game geldig is.

Reageer