Koop geen te dure HDMI kabel

Een HDMI-kabel kopen is voor de meesten onder ons een no-brainer. Je kunt de kabels zowat overal vinden. Hun doel is gewoon het beeld en het geluid dat uit je Raspberry Pi of mini pc komt over te brengen naar je scherm.

Wie toch een nieuwe kabel gaat kopen zal versteld staan van de prijsverschillen die er zijn. En om maar meteen met de deur in huis te vallen : de heel dure kabels bieden geen enkele meerwaarde om retrogames te spelen.

Toch zijn er enkele zaken waarmee je best wél rekening houdt.

Lengte

Voor je overgaat op het spelen van retrogames bekijk je best waar je mini pc of RPi zal komen te staan. Je kan deze apparaten meestal ook bevestigen achteraan je tv of computermonitor. Als je dit van plan bent, dan kies je best een zo kort mogelijke kabel. De afstand tussen de HDMI-ingang van je scherm en de HDMI uitgang van je PC of RPi is immers minimaal. Een kabel van 3 meter is dan eerder een vloek in plaats van een zegen.

Mini en micro HDMI

Niet iedereen weet dat er ook zoiets bestaat als mini-HDMI en micro-HDMI. Dit zijn aansluitingen met dezelfde kenmerken als gewone HDMI, maar fysiek gezien is de aansluiting een flink stuk kleiner. Sommige mini-pc’s hebben enkel deze aansluiting. Dus best even opletten voor je zo’n mini-PC koopt.

hdmi-micro-mini

Haakse connectoren

Sommige kabels hebben connectoren die in “een hoekje” staan. Dat kan handig zijn in bepaalde situaties. Maar meestal zijn ze de meerprijs niet waard.

hdmi-haaks

Versie

HDMI-kabels komen in verschillende versies. In 99.99% van de gevallen zal gelijk welke kabel geschikt zijn voor retrogaming. Vermijd alleen kabels van 10 jaar terug die nog in je schuif lagen.

Wat moet ik nu kopen?

Simpel : ga voor de goedkoopste kabel met de juiste lengte.

Reageer