Lakka image schrijven (van op Mac)

Wie momenteel een Apple computer gebruikt en Lakka wil installeren op een aparte mini-PC of een Raspberry Pi,  is hier aan het juiste adres. De instructies voor een Apple computer lijken trouwens heel veel op deze voor een Linux gebruiker.

Downloaden van Lakka

De download-pagina van Lakka neemt je echt bij je handje om het correcte bestand te downloaden. In ons geval draaien we op onze hoofdcomputer momenteel iOS. Gewoon op het Apple-logo drukken om naar de volgende stap te gaan :

lakka-install-001

In de volgende stap wordt ons gevraagd waarop we Lakka willen installeren. Wellicht zal dat een mini-PC zijn of de Raspberry Pi 3. Als je een oude PC of laptop gebruikt, kies je de optie PC.

lakka-install-002

De volgende stap vraagt ons welke versie we willen downloaden : 32-bits of 64bits. Als je een recente computer hebt, kies dan voor 64bits. Als je Lakka wil installeren op een oude PC of een oude laptop, kies dan voor 32bits. Let erop dat de 32bits versie ook werkt op computers met 64bit. Het omgekeerde is echter niet waar. De 64bit versie werkt niet op 32bits computers.

lakka-install-64bit

Plaats het bestand in je Downloads-map. 1x rechtsklikken en kies voor Hier Uitpakken.

Na het uitpakken kun je het gedownloade bestand dat eindigt op .img.gz gerust verwijderen.

Activeer nu je terminalvenster via Applicaties > Utilities > Terminal.

Geef onderstaande commando in om alle drives (en hun partities) te zien :

diskutil list

mac-drives

In ons geval is disk0 onze harde schijf. Sluit nu je USB-stick aan en geef bovenstaande commando nogmaals in :

mac-drives-002

We merken dat disk1 erbij is gekomen, dat is dus onze USB-stick. Nu we dit weten, kunnen we verder naar de volgende stap : het wegschrijven van het image-bestand naar onze stick. Hiervoor gaan we in ons Terminal venster eerst naar de map waar het image-bestand staat. In ons geval dus de Downloads-map. Gebuik hiervoor het commando cd ( = change directory) :

cd Downloads

Nu we in de juiste map staan, gaan we het bestand effectief wegschrijven. Gebruik onderstaande commando :

sudo dd if=Lakka***.img of=/dev/disk1

mac-drives-0023

TIP : als je “Lakka” begint in te tikken kun je op de TAB-toets drukken, iOS vult dan automatisch de volledige correcte naam van ons bestand in.

Opgelet! Let erop dat je diskX correct ingeeft! Anders wordt je harde schijf misschien gewist!!

iOS vraagt nu je paswoord. Het is normaal dat je cursor niet opschuift als je paswoord begint in te tikken. Dit is een veiligheidsmaatregel tegen pottenkijkers die over je schouder meekijken.

Na enkele minuten geeft het Consolevenster aan dat het wegschrijven compleet is.

Tijd voor de volgende stap : Lakka installeren.

Reageer