Lakka image schrijven (vanuit Linux)

Deze stap is dus bedoeld voor mensen die op hun hoofdcomputer Linux gebruiken. Mensen die Windows gebruiken op hun hoofdcomputer gaan naar Lakka image schrijven vanuit Windows.

Dankzij GParted zou je ondertussen een USB-stick moeten hebben die correct is geformatteerd. De volgende stap is het downloaden van het juiste image-bestand en dit te “branden” op onze USB-stick.

Downloaden van Lakka

De download-pagina van Lakka neemt je echt bij je handje om het correcte bestand te downloaden. In ons geval draaien we op onze hoofdcomputer momenteel Linux. Gewoon op de pinguin drukken om naar de volgende stap te gaan :

lakka-install-001

In de volgende stap wordt ons gevraagd waarop we Lakka willen installeren. Wellicht zal dat een mini-PC zijn of de Raspberry Pi 3. Als je een oude PC of laptop gebruikt, kies je de optie PC.

lakka-install-002

De volgende stap vraagt ons welke versie we willen downloaden : 32-bits of 64bits. Als je een recente computer hebt waarop je Lakka wil installeren, kies dan voor 64bits. Als je Lakka wil installeren op een oude PC of een oude laptop, kies dan voor 32bits. Let erop dat de 32bits versie ook werkt op computers met 64bit. Het omgekeerde is echter niet waar. De 64bit versie werkt niet op 32bits computers.

lakka-install-64bit

Plaats het bestand in je Downloads-map van je hoofdcomputer. 1x rechtsklikken en kies voor Hier Uitpakken.

lakka-install-unzip

Na het uitpakken kun je het gedownloade bestand dat eindigt op .img.gz gerust verwijderen.

Activeer nu je terminalvenster :

terminal-linux-starten

We gebruiken onderstaande commando om te zien welke schijven onze huidige computer allemaal heeft. Alles wat eindigt op een nummer is een partitie die hoort bij de drie letters ervoor. sda is dus de schijf; sdb is een tweede schijf; enz…

ls -l /dev/sd*

lakka-usb-driveletter-001

We gaan nu onze USB-stick aan sluiten op een vrije usb-poort. We voeren opnieuw hetzelfde commando in. Nu zien we een verschil:

lakka-usb-driveletter

Er is nu ook sdb te zien, dát is dus onze USB-stick! Nu we dit weten, kunnen we verder naar de volgende stap : het wegschrijven van het image-bestand naar onze stick. Hiervoor gaan we in ons Terminal venster eerst naar de map waar het image-bestand staat. In ons geval dus de Downloads-map. Gebuik hiervoor het commando cd ( = change directory) :

cd Downloads

Nu we in de juiste map staan, gaan we het bestand effectief wegschrijven. Gebruik onderstaande commando. De sterretje mag je niet letterlijk overnemen. Het is de bedoeling dat je letterlijk de naam van het correcte bestand intikt.

TIP : als je “Lakka” begint in te tikken kun je op de TAB-toets drukken, Linux vult dan automatisch de volledige correcte naam van ons bestand in.

sudo dd if=Lakka***.img of=/dev/sdb

lakka-write-image-002

 

Opgelet! Let erop dat je sdX correct ingeeft! Anders wordt je harde schijf misschien gewist!!

Linux vraagt nu je paswoord. Het is normaal dat je cursor niet opschuift als je paswoord begint in te tikken. Dit is een veiligheidsmaatregel tegen pottenkijkers die over je schouder meekijken.

Na enkele minuten geeft het Terminalvenster aan dat het wegschrijven compleet is.

Tijd voor de volgende stap : Lakka installeren.

Reageer