Deze pagina dient om je als complete leek wegwijs te maken in de wereld van retrogames en je een paar startpunten aan te bieden.

Waar ben ik terecht gekomen? Ik weet zelfs niet eens wat retrogames zijn!
Ik heb al vaak gehoord over RetoArch. Wat is dat eigenlijk?
De makkelijkste manier om oude games (= roms) te spelen op je moderne computer is door gebruik te maken van een emulator. Wie hiermee aan de slag gaat krijgt al vlug de retrogame-microbe te pakken en wil méér systemen op z’n computer. Dan komt RetroArch op de proppen! Het is een soort All-In-One-oplossing. Het bundelt tientallen emulators en maakt gebruik van gemeenschappelijke instellingen (bvb. voor de controller). Hierdoor wordt het emuleren van meerdere systemen tegelijk een makkie. Lees ook : Wat is RetroArch?
Ik hoor ook vaak de term EmulationStation. Wat is dat eigenlijk?
EmulationStation is niks meer dan een grafisch menu dat bovenop een installatie komt van emulators. Het bundelt alle je roms en systemen netjes in een handig menu.

RetroArch, RetroPie, Lakka, EmulationStation... Ik haal ze allemaal door elkaar!
Veel beginners struikelen over alle termen die hen om de oren vliegen. Daarom nog één keer in het kort :

  • RetroArch is een stuk software waarin alle emulators ingebakken zitten. Je kunt het op zowat alles installeren (Windows, Linux, tablet,…).
  • EmulationStation is het menu dat bovenop je emulators kan worden geïnstalleerd, het ordent netjes al je systemen en roms.
  • RetroPie is een compleet besturingssysteem, speciaal ontwikkeld voor een Raspberry Pi. Het is gebaseerd op Linux en bevat reeds RetroArch en EmulationStation.
  • Lakka is een compleet besturingssysteem dat je ook kan installeren op een (oude) pc of laptop. Het is eigenlijk RetroArch + Linux. Het beperkt zich dus niet tot enkel een Raspberry Pi.
Ik wil graag PlayStation/PSP spelen op mijn Windows PC. Kan dat?
Ja dat kan, tenminste als je tevreden bent met de eerste generatie van PlayStation, de PSX dus. Het gaat hier over retrogames. PSP games kunnen ook perfect. Wie een krachtige PC gebruikt kan gaan tot de generatie van PlayStation 2 en de Wii U.
Kan ik retrogames spelen op een oude(re) laptop of PC ?
Dat kan zeker! Als je niks meer nodig hebt van de gegevens die erop staan, dan ga je best voor Lakka. Als je een installatie wil die naast je bestaande gegevens kan worden gebruikt, dan ga je best voor Retroarch (eventueel met EmulationStation er bovenop om het wat mooier te maken)
Ik heb geen gamecontrollers, maar zou er wel graag eentje willen kopen
Het gebruik van een controller is veel handiger en leuker. Maar bijna altijd kun je ofwel een goedkope usb-controller gebruiken of zelfs je bestaande controllers gebruiken van je Xbox of PlayStation.
Wat is de goedkoopste manier om retrogames te spelen?
Hier bestaat geen eenduidend antwoord op. Veel hangt af van welke systemen je wil spelen. Maar één van de meest interessante opties is om een Raspberry Pi 3 te kopen. Daarmee kun je heel wat retrosystemen mee emuleren. Nóg goedkoper is om je bestaande computer te gebruiken. Een gulden middenweg is een barebone mini-pc kopen zoals een Intel NUC of een Gigabyte Brix.
Moet ik echt Linux beginnen aanleren om retrogames te kunnen spelen?
Neen! Helemaal niet. Linux komt in bepaalde gevallen inderdaad vaak om de hoek kijken, maar dat mag je heus niet tegenhouden. Linux is echt niet zo moeilijk en bovendien vind je er heel veel documentatie over (je bent immers niet alleen). Als je Lakka installeert ben je inderdaad bezig met een Linux besturingssysteem, maar je hoeft amper commando’s in te geven zoals vroeger in DOS. Wie Retroarch installeert onder Windows is helemaal Linux-vrij.
Kan ik retrogames spelen op een smartphone of tablet ?
Ja dat kan. Maar dan beperk je best je keuze wat het aantal systemen betreft. Een smartphone of een tablet kan je nog steeds niet vergelijken met een heuse PC of laptop. Aparte emulators downloaden is dan wellicht de meest verstandige keuze.
Hoe komt het dat ik heel veel info vind over retrogames emuleren, maar amper de games zélf kan vinden ?
Op games rusten auteursrechten. Het downloaden via bepaalde sites is dus eigenlijk illegaal. Daarom zijn veel sites nogal terughoudend om je zomaar de weg te wijzen. Ook deze site doet dit niet! Om aan de juiste roms te geraken zal je Google de weg moeten vragen.