Tips voor beginnende verzamelaars

Vaak begint het met het afstoffen van een gameconsole op zolder… Je sluit je console van 20 jaar opnieuw aan op je TV of monitor en begint een game te spelen die er toevallig nog bij lag. En dan zie je het pas : die games van zoveel jaren terug waren zóveel moeilijker. Maar ze waren ook gewoon : FUN!

En dan wil je méér. Meer games, meer consoles. Je wil starten met de nostalgie van vroeger te (her)beleven. En dat is het punt waar je een zogenaamde gamecollector wordt.

Alle begin is moeilijk en daarom geef ik je een paar tips hoe jij het best kan starten met een retrogame-verzameling.

Focus!

Vergelijk het met een filmliefhebber die DVD’s verzamelt. Je kan nooit alle DVD’s van de hele wereld verzamelen. Hetzelfde geldt voor games verzamelen. Spits je toe op iets wat je écht interesseert. Een verzamelaar van DVD’s zal zich focussen op een acteur, een genre, een reeks,… misschien zelfs een bepaald land.

Wel, hetzelfde moet je doen met games. Ga enkel voor bvb PlayStation of Nintendo. Of enkel voor Japanse RPG’s. Of enkel games van Sonic of 007,…

Speel!

Verzamelen is één ding, maar spelen is nog iets anders. Koop in het begin enkel de games die je wil (her)spelen. Haal de games van je zolder of vraag vrienden om hun oude games uit te lenen. En speel ze! Wellicht weet je wel van jezelf wat je graag speelt en wat niet. Je zult al gauw merken wat je ligt en wat je niet ligt.

Het verzamelen is zoveel leuker als je gaat voor games waar je echt bewondering voor hebt. Tenslotte is dat ook de reden waarvoor ze werden gemaakt : plezier. Denk niet aan de euro’s die de game je misschien kan opbrengen in de toekomst. Concentreer je op het plezier dat je beleeft aan het spelen een retrogame.

(Onder)zoek!

Eenmaal je de games heb gevonden waar je veel plezier aan beleeft, wordt het tijd om een beetje research te doen. Hou je van platformers op de PlayStation? Ga dan eens op zoek naar games die je niet kent in jouw genre. YouTube is hiervoor een goed startpunt. Of google termen zoals ‘best playstation platformers’ of ’top platformer games’.

Ga ook eens snuisteren op sites zoals Metacritic. Hier vind je zowat alle games en ook welke punten ze ooit hebben gescoord; zowel van professionele reviewers als van de gamers.

Wanneer je een game ontdekt die goed scoort, kun je op YouTube eens gaan zoeken naar die game. Tik de naam van de game in en voeg daarna ‘longplay’ in. Voorbeeldje. Op die manier krijg je een goed beeld als de game wel iets voor jou is of niet.

Kennis is macht. Zoek maar eens de prijs op van NBA Elite 11 voor Playstation 3, of van Rule of Rose voor PlayStation 2. Wie een beetje opzoekingen verricht weet dan ook waarom deze games zo’n prijzen halen.

Theorie!

Wat nauw samenhangt met research is het kennen van de (droge) theorie. Schuim Wikipedia af naar de consoles die jij wil spelen. Idem voor de games die je eventueel wil kopen. Vaak leer je hier heel veel van.

Misschien is dit in het begin saaie kost om te verteren, maar later pluk je hiervan zeker de vruchten. Hoe meer je weet over een console, hoe sterker je later zult staan bij eventueel onderhandelen over een retrogame. Misschien kan je op deze manier ook geld uitsparen. Voorbeeldje : op een PlayStation 3 kan je ook PlayStation 1 spelen.

psx-collection

Timing!

Wie games verzamelt doet best veel research. Hoe meer je weet over een game / console, hoe beter je ook de waarde ervan kan inschatten. Maar los van dat allemaal zijn er altijd periodes waarvan je op voorhand weet : yes! Nu kopen.

Als de PlayStation 4 op de markt komt, dan wordt de PlayStation 3 gedegradeerd, willen of niet. Eenmaal de PS4 ingeburgerd begint te raken willen veel gamers af van hun PS3. Dát is wellicht het moment om te beginnen zoeken naar PS3 games. Iedereen gooit ze op hetzelfde moment op eBay. Door de wet van vraag en aanbod kun je echte toppers kopen voor 5€ of minder.

Money?

Geld is sowieso een verkeerde drijfveer om games beginnen te verzamelen. Denk niet dat je er rijk van zult worden, integendeel. Als beginner is het belangrijk dat je focus ligt op het kopen van games die je graag speelt. En trouwens, de echte topgames zijn meestal niet duur omdat het aanbod vaak de vraag overstijgt. Laat het aspect “verdienen” nog maar even links liggen.

Retrogames verzamelen is een dure hobby! Laat daar geen misverstanden over bestaan. Wie weet is jouw collectie over 20 jaar een centje waard? Maar beginnen met verzamelen is duur. Ook al kost een retrogame je een paar euro. Op den duur zal het beginnen oplopen en je ziet er niets voor terug.

Maak goede afspraken met jezelf (en je partner ?) over het budget dat je maandelijks kan uitgeven aan games.  Wees je bewust dat het geen hobby kan zijn waaraan je snel veel geld kunt verdienen.

En uiteindelijk is dat ook de essentie van verzamelaars : verzamelen, een collectie samen stellen, iets wat voor jou het summum is.

Veel geld verdienen met het verzamelen van games zit er wellicht niet in!

NBA-elite-11-psx-ps1-ebay

Waar kopen?

Veel beginnende verzamelaars beginnen research te doen op het internet. En daar is niks mis mee. Maar wees je bewust van het feit dat kopen op internet hetzelfde is als wat je “concurrenten” doen. Daar geldt gewoon de prijs van vraag en aanbod.

Final Fantasy VII voor PS1 bracht een paar jaar geleden gerust 60€ op als je eens op eBay keek. Nu is dat ongeveer 25€. Dat is gewoon vraag en aanbod. Vind je een retrogame op internet die zogezegd zeldzaam is? Denk dan nog maar eens goed na. Een game die miljoenen exemplaren heeft verkocht en nu plots 40€ kost? Laat maar links liggen. Volgend jaar kost-ie wellicht de helft.

Probeer eens om internet te vermijden en ga naar een tweedehands-shop in je buurt. Sta eens vroeg op en schuim rommelmarkten af. Dankzij de research kun je daar heuse pareltjes oppikken voor een prikje.

Als je toch op internet zoekt, probeer dan eens 2dehands.be . Ik heb de indruk dat er daar games worden verkocht door mensen die al blij zijn dat ze nog een paar euro’s krijgen voor hun spelletje.

Netwerken!

Als je voor jezelf hebt beslist “Ik ga verzamelen”, laat het dan zoveel mogelijk weten aan je vrienden en kennissen. Vroeg of laat komt er wel iemand naar je toe. Zij willen af van hun oude games en weten dat ze jou een plezier kunnen doen. Soms kun je een hele collectie overnemen voor 0€.

Door het netwerken kom je misschien ook in contact met andere verzamelaars en kun je beginnen ruilen.

 

Reageer