Wat is Lakka ?

Lakka is een compleet besturingssysteem dat steeds meer aan populariteit wint. Aangezien het een compleet besturingssysteem is, zal het dus niet zomaar op je gewone PC kunnen worden geïnstalleerd naast Windows. Tenzij je bereid bent je huidige installatie van Windows op te geven, en dat is wellicht niet het geval.  Neen, Lakka is bedoeld om op een (goedkope) mini-pc (of NUC) te installeren. Een oude PC of laptop is uiteraard ook geschikt. Als het maar apart is van je computer die je elke dag gebruikt.

lakka

Lakka is van dezelfde makers als van RetroArch. Zij wilden een besturingssyteem bouwen waarin hun RetroArch reeds in verwerkt zat. De uiteindelijke bedoeling is om de gamers die een aparte PC willen inzetten om retrogames te spelen, zoveel mogelijk werk uit handen te nemen.

En geeft toe : een Linux installatie waarin alle cores en juiste mappen voor jou worden aangemaakt klinkt toch behoorlijk aanlokkelijk.

Lakka is gratis en is gemaakt met de bedoeling om meteen te werken op zoveel mogelijk hardware met zo weinig mogelijk werk.

Wat Lakka zo succesvol maakt is het feit dat het gratis is, makkelijk te installeren én dat er een grote schare fans is die meteen bereid is om je te helpen via het forum bij eventuele problemen.

Om Lakka te installeren heb je trouwens verschillende mogelijkheden. Een zeer interessante optie is om de volledige installatie op een externe harddisk of usb-stick te plaatsen. Op die manier kun je je computer die je elke dag gebruikt toch netjes houden. Zo loop je dus geen risico om je huidige PC naar de knoppen te helpen.

Een klein nadeel van Lakka is het feit dat dit een besturingssysteem is waarbij echt elke overbodige functie overboord is gegooid. Verwacht van Lakka dus niet dat je zul kunnen surfen, mailen of andere dagdagelijkse taken doen. Lakka is enkel en alleen om retrogames te spelen op een PC. Niets meer, niets minder.

Reageer