Wat is Recalbox of RetroPie?

Wie interesse heeft in een Raspberry Pi ( = RPi) komt dat vaak omdat ze ergens iets hebben gelezen over RetroPie. En dat is niet zo verwonderlijk. De aandacht voor retrogames wordt steeds groter. En wie retrogames wil spelen komt na een kort zoektocht vaak uit bij RetroPie.

Een RPi is dus een mini computertje dat amper 45€ kost. De drempel om ermee aan de slag te gaan is dus heel laag. Maar zoals elke computer heeft ook een Raspberry Pi een besturingssysteem nodig ( = OS = Operating System). En hier komen RetroPie of Recalbox dus op de proppen.

recalbox

Zowel Recalbox als RetroPie zijn een compleet besturingssysteem dat alles reeds aan boord heeft om zo vlug mogelijk aan de slag te gaan. Zoals vaak heeft elk kamp zijn voor- en tegenstanders. Ikzelf heb een voorkeur voor RetroPie. De tegenstanders vinden dat er teveel configuratie komt bij kijken om een perfect systeem op te bouwen.

Ik geef ze daarin ook gelijk. Recalbox maakt van je Raspberry Pi in no time een complete retrogame-machine. Daar tegenover staat dat RetroPie je toelaat om het onderste uit de kan te halen van je RPi. Bovendien is de groep aanhangers van RetroPie een stuk groter. Dat maakt het vinden van oplossingen of tips een stuk makkelijker.

Retropie-logo

Onder de motorkap zijn beide systemen trouwens gelijkaardig. Ze maken gebruik van dezelfde emulators. Alleen zijn de basisinstellingen van Recalbox zodanig ingesteld dat er minder kans is op fouten of moeilijkheden (bvb een lagere resolutie gebruiken).

Uiteraard ben je volledig vrij te kiezen. Misschien kun je eens proberen met Recalbox. Als je dan op bepaalde problemen of limieten stuit, kun je nog steeds RetroPie eens overwegen.

Wie al wat meer ervaring heeft kan best meteen aan de slag gaan met RetroPie.

Reageer