Wat is RetroArch?

RetroArch is een soort All-in-One oplossing als het op emuleren aankomt. Het is een verzameling van de allerbeste emulators onder één dak. De collectie emulators is zeer uitgebreid zodat er voor iedereen wat wils tussen zit.

De grote voordelen zijn dat alles dus onder één dak zit. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld je controller(s) instellen of je beeldinstellingen aanpassen zodat ze meteen werken voor alle systemen. Maar toch is er ruimte gelaten om eventueel 1 systeem aan te passen, zonder dat de andere worden beïnvloed. Zo wil je bijvoorbeeld dat PSP-games op een volledig scherm spelen, maar Gameboy-games op een kleiner schermpje.

retroarch-gameboy-overlay-001

Een groot voordeel van RetroArch is tevens het feit dat het werkt op zowat alle mogelijke platformen : Windows, Linux, Android, Raspberry Pi, PSP Vita, Wii,… Dankzij dit groot bereik aan toestellen is RetroArch uitgegroeid tot één van de standaarden. De werking is zowat op elk systeem gelijk. Dus dat maakt het heel interessant : eenmaal je de kneepjes onder de knie hebt, kun je ermee aan de slag op gelijk welk systeem. Zo kun je thuis bvb een mini-pc inrichten en op je tablet spelen op de trein.

Een belangrijk feit dat je moet weten over RetroArch is dat zij niet spreken over emulators, maar over cores. Dat komt omdat RetroArch zodanig uitgebreid is dat het zelfs meer kan dan alleen maar emuleren. Zo kan het ook overweg met Scumm en CaveStory. Dus als het gaat over RetroArch zullen we de term cores gebruiken.

RetroArch wordt bediend door een menu dat lijkt op dat van de  Playstation 3 of de PSP. Je zult merken dat het werkt als een trein, eenmaal je het gewoon bent. Het wordt vaak afgekort als XMB, dit staat voor Cross Media Bar.

retroarch-hoofdmenu-001

Wat we er meteen moeten bijvertellen is dat RetroArch niet bedoeld is voor mensen die 1 systeem wil emuleren op hun toestel. Dan ben je nog beter af met 1 emulator te installeren. RetroArch is voor de mensen die een heleboel systemen willen kunnen spelen op hun toestel. En geef toe, wie wil dat niet?

We moeten ook toegeven dat RetroArch voor beginners nogal overweldigend overkomt. Er zijn zó veel instellingen die kunnen worden aangepast dat beginners de bomen door het bos niet meer zien. Maar wie netjes het stappenplan volgt en rustig systeem per systeem opbouwt, zal merken dat het na een tijdje in je vingers begint te zitten. We zullen er in de tutorials ook voor zorgen dat je je installatie kan resetten zodat je desnoods opnieuw kan beginnen zonder je ROMs te verliezen.

RetroArch op zich is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Maar het kan ook worden gebruikt als basissysteem om er dan een ‘grafische schil’ omheen te leggen. EmulationStation is zo’n voorbeeld. Dit werkt perfect samen met RetroArch en biedt de mogelijkheid om een mooi menu ‘overheen’ RetroArch te leggen.

Emulationstation-retroarch

 

One Response

  1. Martin 19 augustus 2017

Reageer