Wat kan ik spelen met mijn budget?

Wie de stap wil maken naar het spelen van retrogames hoeft niet per se een groot budget te spenderen. Eigenlijk kan het al vanaf 0€ ! Hoogstwaarschijnlijk kan je je huidige pc of tablet gebruiken. En die heb je toch reeds.

Wat kan met een budget van 0€ ?

Als je werkelijk geen cent overhebt om retrogames te spelen zal je je toevlucht moeten nemen tot de hardware die je reeds ter beschikking hebt. Maar geen nood, dat kan ruim voldoende zijn om perfect te kunnen retrogamen. Je huidige computer of laptop met Windows (of Linux?) kan perfect dienst doen om RetroArch te installeren. Ook een tablet met Android kan zelfs.

Ook rondslingerende oude gameconsoles zouden van pas kunnen komen, al was het maar om de controllers te gebruiken. Een Nintendo Wii of een GameCube kun je zelfs gebruiken om RetroArch op te installeren.

wii-u-controller

Wat kan met een budget van 100€ ?

Nu begint het interessant te worden! Voor een luttele 100€ koop je véél meer dan je denkt. En er zijn ook veel meer mogelijkheden dan je denkt. Met een budget van 100€ heb je volgens mij volgende mogelijkheden :

  • Raspberry Pi 3
  • Een oude PC kopen
  • Een tweedehands tablet (Android !)
  • Een tweedehands Nintendo Wii
  • Een tweedehands Sony PSP

De meest interessante oplossing lijkt me een splinternieuwe Raspberry Pi3. Die koop je voor amper 45€. Oké, je hebt meer nodig dan enkel de RPi3. Je hebt ook een toetsenbord, een muis, een MicroSD-kaart, een HDMI-kabel, een gamecontroller, een stroomadapter en een behuizing nodig. Maar de kans is groot dat je een deel daarvan al hebt liggen. Daardoor kun je zeker en vast onder de 100€ blijven.

Klinkt aanlokkelijk, is het niet?

Met de Raspberry Pi 3 kun je gaan tot de generatie van de Sony PSP. Als je nog verder (lees : recenter) wil gaan, dan hebben we het niet meer over retro.

Wat kan met een budget van 350€ ?

Als je verder wil gaan qua budget, dan is een zgn. barebone mini-pc zeker en vast de beste optie. Waarom? Omdat je dan een volwaardige pc koopt die behalve retrogames ook dagdagelijkse zaken kan zoals mailen, surfen, bankverrichtingen, films bekijken, muziekcollectie aanleggen…

intel-nuc-retrogaming

Er is wel een keerzijde aan de medaille : “barebone” wil zeggen dat er bepaalde onderdelen ontbreken. In praktijk is dat de harde schijf, werkgeheugen en een besturingssysteem. En dat schrikt veel mensen af. Maar dat hoeft helemaal niet. Een harde schijf en werkgeheugen installeren is niks meer dan openschroeven, vastklikken en terug dichtschroeven.

Dan blijft nog het besturingssysteem over. Je kan uiteraard gaan voor het vertrouwde Windows 7 of Windows 10. Maar waarom niet eens Linux proberen? Windows gebruikers zullen aangenaam verrast zijn door de gebruiksvriendelijkheid van Linux. Ikzelf heb ook met vallen en opstaan Linux leren gebruiken en de laatste jaren moet Linux heus niet onderdoen voor Windows als het aankomt op dagdagelijkse taken.

Meer zelfs : Linux is een makkie om te gebruiken als je retrogames wil spelen. Bovendien (en niet onbelangrijk) : Linux is compleet gratis. Dus dat scheelt ook al weer een aardige hap in het budget.

Wat kan met een onbeperkt budget ?

Heb je d’r geen moeite mee om heel veel geld uit te geven? Dan kan ik volgende zaken zeker aanraden :

  • Geef een gratis vat in je stamcafé voor je vrienden
  • Stort op de rekening van een goed doel
  • Koop je vriend(in) een speciaal cadeau
  • Koop een dakloze een maaltijd
  • Koop eten voor een dier dat je adopteert uit het asiel

Alle gekheid op een stokje. Het is niet nodig om heel veel geld uit te geven om retrogames te kunnen spelen. Maar wie toch een nieuwe PC wil kopen en dit wil combineren met “echte” games gaat misschien toch beter voor een heuse desktop-PC.  Dan neem je de retrogames er gewoon bij.

Reageer