Wat zijn retrogames?

Het spelen van computerspelletjes van vroeger wordt aanzien als retrogaming. Uiteraard is de term “vroeger” nogal rekbaar. Maar vaak komt het erop neer dat je spelletjes wil terugspelen die hun oorsprong hadden op systemen die nu niet meer worden onderhouden. In de praktijk gaat het meestal over games van de jaren ’70 (het prille begin dus) tot aan het Playstation 2-tijdperk.

Wist je trouwens dat gameconsoles worden ingedeeld in “generaties“? Alles vóór generatie 7 wordt meestal aanzien als “retro”.

Het spelen hiervan kan op verschillende manieren :

  • je speelt alles op de originele hardware
  • je gebruikt je huidige computer/tablet om de systemen te emuleren
  • je koopt hedendaagse remakes van die oude games

Wie kiest om de spellen te spelen op de originele hardware zal uiteraard “the full experience” krijgen, maar zal wellicht een flink budget moeten voorzien. Want ook al is de hardware ondertussen 10 of 20 of 30 jaar oud, een werkend exemplaar zal je flink wat geld kosten. Daarbij komen ook nog eens de games. Ga gerust een kijkje nemen op bvb eBay en kijk eens wat sommige retrogames nu kosten.

Je kan ook een ander pad bewandelen : emuleren. Dit is je huidige computer of tablet gebruiken om de systemen van vroeger “na te bootsen”, dat is dus emuleren. Hiervoor heb je een stukje software nodig die de oude console, computer of arcadekast kan nabootsen. Het is deze weg die op retrogamers.eu wordt uit de doeken gedaan.

Aangezien veel van de systemen die we willen spelen ondertussen verlaten zijn door de makers, kunnen we op internet heel veel games gewoon downloaden. Dit is een beetje een grijze zone. Want eigenlijk is het downloaden van spellen illegaal. Aan de andere kant knijpen de makers vaak een oogje dicht omdat de games ondertussen al een respectabele leeftijd hebben. Ik ga je geen tips geven om aan games te raken. Google kan je zeker en vast helpen bij het zoeken naar roms.

 

Reageer