Wat zijn ROMs eigenlijk?

In het retrogames-wereldje wordt er vaak gepraat over “ROMs”. Eigenlijk is dat een andere benaming voor “games”. Bij de oudere games kwamen de spellen vaak in de vorm van een cartridge, een floppy of een CD. Een ROM is dus niks meer dan een bestand (of een verzameling van bestanden) die een retrogame bevat. Deze bestanden kunnen worden gebruikt door emulators en op deze manier kun je dus retrogames spelen op je toestel.

Aangezien een ROM de brug heeft geslagen tussen een cartridge met 1 game op naar een computerbestand, wil dit dus zeggen dat de bestanden op het internet makkelijk kunnen worden uitgewisseld. Er zijn verschillende sites die een verzaming van ROMs aanbieden. Vaak staan deze netjes gesorteerd volgens systeem : NES-roms, GameBoy Advance-roms, Playstation-roms,…

roms-downloaden-001

Een ROM is tevens een beetje een verzamelnaam. Want een bestand dat je gebruikt om GameBoy games te spelen kan er totaal anders uitzien dan bvb een Playstation-bestand. Toch worden beiden gewoon ROMs genoemd.

Een ROM komt vaak in de vorm van een 7z-, rar- of zipbestand. Gecomprimeerde bestanden dus. Een uitstekend en makkelijk programma (voor Windows) dat met alle formaten tegelijk overweg kan is het uitstekende 7-zip. Linux gebruikers hebben de functionaliteit om bestanden uit te pakken vaak standaard reeds aan boord.

Het uitpakken van het samengepakte ROM-bestand geeft heel vaak verschillende resultaten naargelang het systeem waarvoor ze bedoeld zijn. Zo zal een GameBoy ROM vaak 1 klein bestandje zijn. Terwijl een Playstation-ROM vaak meerdere bestanden zijn (hier is meestal nog wat werk nodig om te kunnen gebruiken met een emulator). Ik leg het converteren van een 7z-bestand naar een bruikbare ROM uit op de pagina die elk systeem heeft.

Reageer