Welke software hebben we nodig?

Wie de keuze heeft gemaakt om Retropie te installeren op zijn Raspberry Pi3 zal ook nog z’n gewone computer nodig hebben om alle voorbereidingen tot een goed einde te brengen. Hier volgt een lijstje van de software die je alvast kan installeren :

NotePad++ (Windows)

Om code aan te passen kun je echt niet rond NotePad++. Het ingebouwde kladblok in Windows moet je zeker en vast vermijden. Het heeft de vervelende gewoonte om bij het opslaan soms rare karakters toe te voegen. Ikzelf heb al meerdere uurtjes verloren vooraleer ik hier achter kwam. Je hele installatie valt of staat met perfecte code. Dus NotePad++ is een no-brainer. Wel even opletten dat je de juiste versie kiest. Wellicht is dat 64-bit.

Linux- en Macgebruikers hoeven zich geen zorgen te maken, die hebben een goede teksteditor reeds ingebouwd in hun besturingssysteem.

Download

 

 

7-Zip (Windows)

Bepaalde downloads komen in de vorm van een ingepakt (gezipt) bestand. 7-Zip is een no-brainer voor Windows-gebruikers. Deze kan zowat alle formaten aan.

Download

 

 

Filezilla (Windows + Linux + Mac)

FileZilla is een programma waarmee je bestanden kunt overzetten van je hoofdcomputer naar je Raspberry Pi. Zoiets noemt men FTP (File Transfer Protocol). Onmisbaar dus. Sommige Windowsgebruikers hebben eerder een voorkeur voor WinSCP, het is maar wat jij verkiest, maar FileZilla is zeker evengoed.

Download

 

 

PuTTY (Windows)

Soms is het nodig om vanaf je hoofdcomputer een verbinding te kunnen maken met de Raspberry Pi 3 en commando’s in te geven in een terminalvenster. Een SSH-sessie noemen ze zoiets. Linux en Mac-gebruikers hoeven hiervoor helemaal niks te installeren. Windows-gebruikers zullen dus PuTTY nodig hebben hiervoor.

Download

 

 

SD Card Formatter v4 (Windows + Mac)

Aangezien een Raspberry Pi geen harde schijf heeft, wordt een micro SD-kaart gebruikt. Vooraleer je begint moet je eerst je SD-kaartje formatteren. Doe het dan meteen goed en gebruik het officiƫle (gratis) programma hiervoor. Als alternatief bestaat er ook nog GUIformat (enkel Windows).

Download

 

 

GParted (Linux)

De Linux-gebruikers kunnen geen gebruik maken van bovenstaande SD Card Formatter. Maar geen nood, voor hen bestaat het programma GParted. Waarschijnlijk is dit standaard reeds ingebouwd in jouw Linuxdistributie. Is dit niet het geval, ga dan even naar je softwarecentrum en download je het daar.

Win32 Disk Imager (Windows)

Uiteindelijk zullen we een image moeten downloaden van Retropie. Deze image moet dan op onze micro SD-kaart worden geschreven. Hiervoor is het gratis programma Win32 Disk Imager een ideale oplossing.

Download

 

 

PiBaker (Mac)

De Apple-gebruikers hebben een ideale tool voor het “branden” van een image-bestand : Apple PiBaker.

Download

 

 

Unetbootin (Linux)

Waar Windows-gebruikers Win32 Disk Imager gebruiken, daar gebruiken de Linux-gebruikers Unetbootin om de image te schrijven naar de SD-kaart. Kijk dus opnieuw in je softwarecentrum om dit te downloaden. Linux Mint gebruikers kunnen ook eens op zoek gaan naar Mint USB creator.

unetbootin-linux

Reageer