Hallo,

Mijn naam is Mike en ik ben ondertussen een jonge veertiger. Dat wil dus zeggen dat ik ben opgegroeid met computergames die nu, de dag van vandaag al lang niet meer bestaan. Sinds ik een jaar of 9 was ben ik begonnen met computergames spelen. Dat was allemaal op de Commodore 64. Mijn neven hadden een MSX en vaak kwamen we samen om games te spelen. Het zijn en blijven mooie herinneringen.

Naargelang ik ouder werd groeide ook mijn budget (o.a. door héél vervelende werkjes op te knappen) en werd ik een heuse aanhanger van de allereerste PlayStation. Na de PlayStation volgde de PlayStation 2 en 3. Vandaag heb ik een PlayStation 4. De vierde telg in de PlayStation-familie is werkelijk een parel om op te spelen. Nooit had ik durven dromen dat games er zó goed zouden uitzien.

Mijn familie en vrienden hadden ondertussen ook de smaak te pakken en ik herinner me menig gaming-avondjes/weekends; inclusief bier, chips, hamburgers en horrorfilms. Zo kreeg ik dus ook de kans om de Sega MegaDrive, Nintendo 64 en de Xbox te ontdekken.

En toch… De laatste jaren kreeg ik steeds meer heimwee naar de games die ik speelde toen ik veel jonger was. Vooral de PlayStation 1 en de PSP hadden echt een plaatsje in m’n hart veroverd.

Ondertussen had ik nog steeds mijn PlayStation consoles staan. Alleen werd plaatsgebrek een beetje een factor die m’n vriendin niet zo kan appreciëren. En om eerlijk te zijn : ze had gelijk. Alleen al het verwissleen van alle kabels om te veranderen van systeem was een heel gedoe dat ik op den duur steeds minder zag zitten.

Ik ging dus op zoek naar een andere manier om mijn games te spelen en begon te zoeken op internet. Zo ontdekte ik de wereld van het emuleren. Er bestonden verdorie programma’s die je gratis kon downloaden om zo PlayStation en PSP gewoon op je PC te spelen.

Ik geef toe dat het een moeilijke weg was. Er was meer vallen dan opstaan en de resultaten waren vaak bedroevend. Maar ik hield vol. Ook de makers van de software hielden vol en de resultaten werden steeds beter.

Toen ik er eenmaal in slaagde om PlayStation 1 games te kunnen spelen op mijn PSP, dan is de retrogaming-microbe écht beginnen toeslaan. Ik ontdekte dat er véél meer consoles bestonden dan ik ooit had gekend. En bovendien bleek elke console wel een paar pareltjes te hebben die ik nooit eerder had kunnen spelen.

Ik ging vervolgens ook zoek naar de juiste hardware om al m’n games te centraliseren. Zo werd ik ook fan van zgn. mini-pc’s. Die zijn zo klein dat ik ze aan de achterkant van mijn monitor kon hangen… en zo was ook de vriendin weer tevreden.

Al moet ik er wel bij vertellen dat mijn nieuwe hobby niet écht goedkoop was. Ik wou met zoveel mogelijk hardware proberen wat ik eruit kon halen. Nu blijkt dat een budget van 50€ al genoeg kan zijn om al die games te kunnen spelen. Ook al heb ik er wellicht duizenden euro’s aan gespendeerd.

Toen is het idee geboren om ook anderen te laten meegenieten van alle ups en downs die ikzelf had meegemaakt. Alles wat je op deze site leest is een gevolg van al mijn pogingen, van alle avonden die ik verloren heb door steeds maar weer van nul te moeten beginnen.

Ik ben ook geen multimiljonair, integendeel. Dus er is zelfs voor de meest arme gamer nog wel nuttige informatie uit de site te halen. Ik hoop echt dat jullie hier iets kunnen opsteken en met een zeer laag budget toch duizenden games kunnen spelen.

Tot slot hoop ik ook dat ik gamers van de jongere generatie kan overtuigen om ook eens retrogames te spelen. Dan weten ze ook eens wat het betekent “3 Lives Left”. Want de oude games waren keihard en meedogenloos. Eén millimeter naast een platform springen en je belandde in een rivier en was 1 leven kwijt. Levens opgespeeld? Pech! Je kon weer van nul beginnen…